Gravidvecka 30

Tänk, jag är redan i vecka 30, och det återstår endast 77 dagar till BF. Helt otroligt hur snabbt tiden har gått. Visst känner jag mig större och mer otymplig men inte så pass att jag tycker att det är för jobbigt. Allt flyter på bra och jag anpassar mig genom att lyssna på min kropp.

LITE FAKTA OM GRAVIDVECKA 30

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.


Kommentarer
Postat av: Liina

<3

2012-01-15 @ 17:15:21
URL: http://arnebollar.blogg.se/
Postat av: Johanna

10 veckor till :)

Det kommer att gå hur fort som helst sen är er prins äntligen hos er <3

Du är lika fin som alltid och magen klär dig :)

Puss

2012-01-15 @ 17:36:25
Postat av: Sandrix

10 veckor är ju ingenting!

Fina fina ni <3

2012-01-15 @ 19:23:03
URL: http://sandypaprika.blogg.se/
Postat av: Emelie

Funderar på hur stor en mage kan bli :) tänk att han ska växa 10 veckor till där inne.

2012-01-17 @ 17:50:28
URL: http://emeliepamp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0